Geld investeren in eigen bedrijf voordat je winst maakt? Ja doe het!

Ik hoor je al denken: geld uitgeven, terwijl ik nog niets verdiend heb? Ben jij gek! Nou dat valt reuze mee. Kim Nelissen van tekstbureau Kimtikt laat je zien waarom geld investeren in jouw eigen bedrijf voordat je winst hebt gemaakt, helemaal niet zo’n raar idee is. Sterker nog: het gaat je meer winst opleveren. Lees hieronder haar inspirerende verhaal:

Ik ben nu zo’n 5 jaar ondernemer. En het gaat goed met mijn eigen tekstbureau. Maar ook ik liep ooit met een verse inschrijving van de KvK op zak naar buiten. Totaal geen idee wat me te wachten stond, hoe ik alles ging aanpakken en of mijn bedrijf wel een succes zou worden. Ja, dat waren retespannende tijden.

Mijn beginnersgestruikel

Mijn eerste en definitieve logo

Ik had geen enorme geldboom in de tuin toen ik mijn eigen bedrijf startte. Maar wel een aardige ex die leuk kon vormgeven. Dus hij mocht mijn logo ontwerpen. Want dat scheelde geld. Helaas kostte het me juist extra geld, want dat ding was niet om aan te zien. En dus moest ik alsnog op zoek naar een professional. Ik schrok: 300 euro? Voor een logo? Maar ik deed het toch. Want heej, het was tenslotte slechts een eenmalige investering. En ik wilde gewoon een gaaf logo. En dat kreeg ik.

En toen was het tijd voor een website. WordPress was helemaal hot, want daarmee kon je met een gratis template zelf een site in elkaar knutselen. Al snel bleek dat ik niet echt in de wieg gelegd ben als webbouwer. Ik had het meest lelijke monster van een homepage gecreëerd. Dus ik belde een webbouwer met wie ik jaren had gewerkt toen ik nog in vaste dienst zat. Hij bouwde de meest prachtige site voor me. Helemaal passend bij mij. De site kostte me aardig wat centen. Maar ik krijg er tot op de dag van vandaag complimenten over. En belangrijker: ik haal er klanten mee binnen. Veel.

Investeren betekent vertrouwen

Wat wil ik hiermee wil laten zien? Nou, dat ik ook maar een mens ben dat ook in die beginnersvalkuil trapte: moeite met geld investeren in mijn eigen bedrijf voordat ik geld verdiend had. Maar ik ben blij dat ik uiteindelijk toch de moed had om dat geld uit te geven. Waarom deed ik het toch? Dat heeft eigenlijk alles te maken met vertrouwen. Vertrouwen in jezelf. Dat jij een succes gaat maken van jouw bedrijf. Natuurlijk had ook ik geen glazen bol, maar desondanks was ik ervan overtuigd dat het me ging lukken.

Risico nemen

En ja, dat was een risico. Want het had ook anders kunnen uitpakken. Geld kwijt aan een logo en website, maar geen klanten. De vraag die je jezelf kunt stellen is echter: ben jij een échte ondernemer als je nooit risico’s durft te nemen? In mijn visie horen risico’s bij het ondernemen. Kun je slecht tegen onzekerheid en raak je al in paniek bij het idee dat je niet zeker weet of je elke maand een bepaald geldbedrag binnenhaalt? Ben je dan wel geschikt voor het ondernemerschap?
Ondernemen is risico’s nemen. En dus heb ik onlangs 5.000 euro van mijn spaarrekening gehaald om mee te doen aan een businessprogramma. Omdat ik wil groeien. Ik heb het volste vertrouwen dat het zichzelf in de toekomst terugbetaalt. En zo niet. Dat is het dikke pech. Ik geloof erin dat ook af en toe falen goed voor je is.  

Zo word je ondernemer… maar dan een succesvolle

Een andere manier om naar investeren in je eigen bedrijf te kijken is dit: wat doe jij allemaal zelf en hoeveel tijd en dus geld kost dat? En hoeveel geld kost het als iemand anders het voor je doet? Ik neem even mezelf als voorbeeld. Mijn tarief is 75 euro per uur. Als ik mijn eigen belastingaangifte zou doen, ben ik daar waarschijnlijk een hele dag mee bezig. Tijd die ik niet kan spenderen aan waar ik goed in ben: tekstschrijven. Kosten: 600 euro. En dus kies ik ervoor om voor 225 euro mijn belastingaangifte uit te besteden aan mijn boekhouder. Die ik meteen vanaf het begin heb ingehuurd. Ook toen ik nog nauwelijks wat verdiende. Want in al die uren kan ik klanten binnenhalen, bloggen, vakliteratuur lezen etc. Allemaal dingen die op de lange termijn veel nuttiger zijn voor mijn bedrijf. 

Met geld investeren in je eigen bedrijf train je jezelf dus in een belangrijke ondernemersvaardigheid: lange termijndenken. Ondernemen gaat niet vanzelf. Die klanten komen echt niet zomaar aanvliegen. Daar moet je keihard voor werken en ook vooruitdenken. Wil je een succes maken van jouw bedrijf, dan is leven per dag niet per se een goed idee. Je wilt (financiële) doelen stellen waar je naartoe kunt werken. En daar heb je een strategie voor nodig, een stappenplan. Alleen dan zul jij winst gaan maken en blijven groeien met je bedrijf.

investeren kun je leren

Ik wil met dit blog niet zeggen dat jij jezelf diep in de schulden moet steken om geld in je eigen bedrijf te investeren. Maar wees ook niet te bang om geld uit te geven. Probeer het eerst met kleine dingen en kijk hoe het uitwerkt. Merk je dat het begint te lopen? Kijk dan wat voor investeringen er dan mogelijk zijn. Dat kan van alles zijn: een extra cursus of opleiding, vakliteratuur, een assistent voor het maken van afspraken en het versturen van facturen, een financieel coach. Wat jou maar vooruithelpt om meer winst te maken.

Dus wat houd je nog tegen? Ga ervoor en heb vertrouwen in jouzelf en je bedrijf.

Kim Nelissen, eigenaar van Tekstbureau KimTikt