Wat wil je later worden?

Vriendenboekjes. Ken jij ze nog? Mijn zoontje van 5 komt nu iedere dag thuis met een vriendenboekje van een van zijn klasgenootjes. En hoewel zoveel om ons heen verandert, valt het me op dat de boekjes nog verdomd veel lijken op die van vroeger. Ik had er eentje van Jan Jans en de kinderen. Die waren toen helemaal hip en trendy. Nu zijn het figuren uit de film Frozen, Cars en andere Disney films. Maar de vragen zijn nog precies hetzelfde als uit mijn boekje van 35 jaar geleden:

-Wat is je lievelingskleur?

– Van welke sport hou jij het meest?

– Heb je huisdieren én natuurlijk ook de vraag

Wat wil je later worden?

Al bladerend door de boekjes kom ik steeds weer dezelfde beroepen tegen :0)

Brandweerman, schooljuf, treinmachinist, prinses of ik ga bij de politie. 

En nu ik samen met Frederik de boekjes van zijn schoolvriendjes aan het vullen ben, blijft deze vraag steeds vaker hangen. Ik hoor mijzelf vragen….wat wil jij later worden lieverd?

Keeper zegt hij dan trots…in een groen shirt, want dat is mijn lievelingskleur.

Welk advies heb ik straks voor Frederik?

 

Volgens mij wilde ik later “turnjuf” worden of zoiets. Maar mijn vader zei altijd: ga iets studeren, waarmee je een baan vindt die je zekerheid geeft en lekker verdient. Dus met een lekker algemene HEAO diploma op zak, startte 25 jaar geleden mijn carrière bij een bank. Meer zekerheid kon je in die tijd echt niet krijgen.

Maar wie had toen kunnen bedenken, welke verschuiving de financiële sector nu doormaakt? De zekerheid van een levenslange loopbaan binnen een bedrijf is echt niet meer vanzelfsprekend. 

Al schrijvende in het vriendenboekje – “ik word later Keeper in een groen shirt” – schieten mijn gedachten naar het advies van mijn vader. Welk advies heb ik straks voor Frederik? En ja…ik weet het…hij is nog maar 5 en dus plenty of time. Toch raakt het me.

Want met de snelheid van veranderingen en technieken die veel van ons werk inmiddels overnemen, is mijn zekerheid, de onzekerheid over zijn toekomst geworden.

 En hoe ga ik hem daar het beste in begeleiden? Hoe bereid ik hem voor op een toekomst die zulke snelle veranderingen doormaakt?

The best way to predict the future is to create it 

Iets creëren start met iets doen – iets ondernemen! 

In mijn zoektocht stuitte ik steeds vaker op artikelen en boeken over jonge ondernemende kinderen. En welke fantastische rol ouders hierin spelen. Hoe je ze begeleidt en waardevolle ervaringen en lessen kunt meegeven. Lessen die ik automatisch leerde van mijn ondernemende vader, ondanks dat hij mij stimuleerde een baan te zoeken. 

Ik ben mij steeds meer bewust, hoe waardevol zijn ondernemerslessen zijn geweest in mijn loopbaan. Mijn vader was ondernemer dus deze lessen kwamen vanzelf. Maar je hoeft écht geen ondernemer te zijn om deze vaardigheden ook aan je kinderen mee te geven. Spelenderwijs en middels een beetje informatie kom je al een heel eind.

 

IEn om jou een handje te helpen met de informatie, heb ik geldboompje opgezet. Op deze site vind je boordevol informatie, tips en inzichten over ondernemende kinderen. Ook zal de site vol komen te staan met verhalen van kids die op jonge leeftijd zijn gestart en wat ze hiervan hebben geleerd.

Heeft jou liefste dochter of zoon dus de ambitie om iets te doen? Is er de motivatie en wens om iets te ondernemen? Maar heb je zelf geen ondernemende genen? Geeft helemaal niks. Omarm de ideeën van je kind met liefde en gebruik deze praktische tips om hem of haar hierbij de helpen. En lukt dat niet alleen, laat me je dan helpen.

 

 

 Ik doe namelijk niets liever :0)